keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Päivä 3 - 4400

4400

4400 alkaa kohtauksella, jossa pikkutyttö katoaa sateisesta metsästä. Muuten ihan sympaattista, mutta kun kyseinen pikkutyttö on poimimassa päivänkakkaroita, jotka ovat selvästi jo valmiita leikkokukkia jotka on siroteltu ympäriinsä sammaleisille kiville, niin kyllä siinä uskottavuus meinaa mennä. Paitsi jos ne olivatkin avaruusolentojen ansa?

Seuraavaksi katoaa lisää ihmisiä eri vuosikymmeniltä ja eri ikäluokista. Porukkaan mahtuu pikkutytön lisäksi ainakin musta sotilasmies 50-luvulta, keski-ikäinen liikemies 70-luvun lopulta ja nuori lukio-opiskelija vuodesta 2001. Kaikki nämä kadonneet sitten palaavat yllättäen vuonna 2004 suuren valopallon räjähdyksen myötä ja tadaa, kuinka ollakaan, osalla on mystisiä kykyjä. Pikkutyttö näkee tulevaan, keski-ikäinen mies saa raivon allassa laseja särkymään ja tavaroita lentelemään ja lukiopoika herättää eloon kuolleen linnun. Aika huisaa.

Aluksi sarja vaikuttaa aika keskinkertaiselta, mutta kun hahmot alkavat angstata, päästään lopulta ihan mielenkiintoa herättäviin juonikuvioihin. Keski-ikäinen liikemies joutuu kohtaamaan sen tosiasian, että hänen vaimonsa on vanhainkodissa ja kärsii dementiasta, pikkutytön adoptiovanhemmat taas yrittävät sopeutua siihen, että heidän vasta adoptoimansa tytär mitä ilmeisimmin onkin myös selvänäkijä. Juonet pysyttelevät vielä pilotissa melko selkeästi erillään toisistaan ja siksi olisikin mielenkiintoista katsoa, mihin suuntaan ne kehittyvät. Vaikka 4400 ei nyt miltään maailman parhaalta scifisarjalta vaikutakaan, kiinnostavia kysymyksiä se onnistuu silti herättämään ja konseptista saisi varmasti irti vaikka mitä.

Ensimmäisen jakson perusteella 4400 vaikuttaa aika samanlaiselta kuin Heroes (amerikkalainen scifisarja jossa tavalliset ihmiset saavat yllättäen superkykyjä), mutta eroavaisuuksiakin on. 4400:ssa angstataan huomattavasti enemmän (miinusta), mutta eri aikakausilta nykyaikaan päätyneet ihmiset reagoivat uuteen tilanteeseen erilaisin ja kiinnostavin tavoin (plussaa).

Tätä voisi jopa katsoa enemmän - ellei tietäisi jo etukäteen, ettei neljän kauden mittaista laajaa juonikaarta ilmeisesti tulla koskaan saamaan päätökseen, koska koko juttu päättyi koukkuun neloskauden lopussa. Vitoskautta ei kuitenkaan kuunaan tehty, joten 4400 päätyy taas niiden sarjojen joukkoon, joita katsoessa täytyy tyytyä siihen, ettei mitään loppuratkaisua ole eikä tule.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti